Düz Tabanlık Engel Midir?

Düz Tabanlık Engel Midir?

Bu gün düz tabanlı olmak Polis-Asker-Bekçi olmaya engel mi sorusuna değineceğiz ama cevabı öğrenmeden bir kaç şeye değineceğiz.

DÜZ TABANLIK (PES PLANUS) NEDİR?

Pes planus veya düz tabanlık, ayak tabanının medial arkının çökmesi veya düzleşmesi ile ilgili olan postural bir deformitedir. Hiperpronasyon olarak da adlandırılabilir. Pes planusta, değişken derecelerde çöküş olabilir veya orta ayak bölgesi bazı durumlarda tamamen yere temas eder. Bu durum bazen ağrı yaratabilir, bazı durumlarda da kişiler tamamen ağrısız olarak yaşamlarına devam edebilirler.

Düz Tabanlık Nedenleri

Bu durum doğuştan veya edinilmiş olabilir (örneğin yetişkinlerde, ağırlık artışına maruz kalmayla oluşabilir).
Konjenital (doğuştan) düz tabanlık biri doğduktan sonra normale oranla daha esnek bir orta ayak bölgesine sahip olmaya eğilimli olduğunda, ayağın pronasyonu veya çökmesine bağlı olarak ortaya çıkar.
Sonradan oluşan düz tabanlıkta, ağırlık taşıma faaliyetleri sırasında, aktif (örneğin ayak içi ve ayak bileği stabilizatörleri) veya pasif desteğin (ligament gevşekliği, hipermobil eklemler) kaybı nedeniyle ortaya çıkar. Ayak ve ayak bileği stabilizatörlerindeki kas yetersizliği, düz tabanlar için en yaygın etiyolojik faktördür. Araştırmalar, tibialis posterior kasının, medial longitudinal arkın stabilize edilmesinde en büyük etmen olduğunu göstermektedir. Bunun gibi stabilizatörleriniz zorlandığı zaman, ayaktan aşağı ağırlık ve kuvvet uygulandığında, ayak arkı zemine yaslanır ve düzleşir.
Düz tabanlığın en yaygın sonuçları ayak deformasyonları ve kemik yaralanmalarıdır. Aktif kişilerde hiperpronasyon, bacak boyunca yük transferini değiştirir ve incinme ve stres kırıklarına neden olabilir.

Düz Taban Olmak Polisliğe Engel Olur Mu?

Emniyet Sağlık Yönetmeliği’nde polis, asker ve bekçi adaylarında aranan sağlık kriterleri açık bir ifadeyle belirtilir. Adaylar ilgili yönetmelik uyarınca muayene edilir ve gerekli şartları taşımayan adaylar diğer aşamaları geçtiği halde sağlık muayenesinden elenebilir.

Düz taban olmak büyük ölçüde spor yapmaya engel olmaktadır. Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler daha çabuk yorulur, dengede durmada zorluk yaşayabilir ve yürüyüş bozuklukları görülebilir. Dolayısıyla spor ve diğer aktiviteleri yapmak daha zor ve yorucu olur.

Düz taban olmak polisliğe , askerliğe ve bekçiliğe engeldir. Ancak esnek düz tabanlık olarak bilinen ‘’Flexible pes planus’’ sağlam olarak kabul edilir ve bu kişiler polis, asker, bekçi  olabilir. Bu nedenle düz taban olan kişilerin sağlık muayenesine girmesi ve hekim kontrolünü yaptırması tavsiye edilmektedir.
YAZAR BİLGİSİ